Menu
 
  >Home
>Nieuws
>Persian Orange
>Allis-Chalmers
>De Modellen
>Model A
>Model B
>Model CA
>D 14
>D 272
>ED 40
>Model E
>FD - Serie
>Model G
>H3 - HD3
>HD 5
>D 270
>HD 7
>K rups
>Model WD
Model U
>WM rups
>Model WF
>Model WC
>Allis-Chalmers 7580
>WD45
>Serienummers
>Import naar Holland
>Geregistreerde Bezitters
>Tractor Registreren
>Het A.C.-verhaal van...
>Vraagbaak
>Advertenties
>Contact informatie
>Site Map
 
     
 
 
 
Zoeken
 
   
     
 

Allis-Chalmers model "U" (1929 - 1952) Geimporteerd in Nederland: 115


Het model U, is een zware wieltractor, welke door zijn robuste bouw en zware motor zeer geschikt is voor zwaar ploeg- en dorswerk. Deze tractor is ook in ons land geen onbekende; reeds sedert 1935 zijn er tractoren van dit type in bedrijf. In de praktijk is gebleken, dat de tractor een 4,5 voets dorskast met draadpers met gemak kan hanteren en daar, waar een rupstractor te kostbaar is, het zware landwerk met succes kan verrichten.

 

Model United (aller eerste model AC - U)

 

 

Allis-Chalmers model U met Continental motor:

De U was de aller eerste trekker ter wereld, die verkrijgbaar was op luchtbanden.

Hoewel afgebeeld op luchtbanden was deze tractor ook leverbaar in de uitvoering op stalen wielen met grijpers en wegbanden op de achterwielen, als ook geleideringen op de voorwielen.

 

" De Allis-Chalmers heeft als principe steeds contact tusschen kooper en verkooper te blijven onderhouden, omdat er na het afleveren van iederen Tractor voor gezorgd moet worden dat hij zijn goede diensten blijft bewijzen tot volle tevredenheid van den kooper. Daarom werken wij ten allen tijde zeer nauw samen met alle plaatselijke Allis-Chalmers Dealers, om alle eventueele reparaties snel en tegen billijke prijzen uit te voeren. Daarom ook worden onderdelen in voldoende hoeveelheden in Amsterdam steeds voorradig gehouden, welke snel en tegen lage prijzen te leveren zijn. Groote voorraad onderdelen voor snelle Service!"

Deze tekst is gedateerd van september 1934

Gegevens dateren van september 1934

 

Model U met continental motor

 

Model U standaard met eigen Allis-Chalmers motor

SPEED ~ BALANCE ~ FLEXIBILITY

De motor is een zeer betrouwbare en oer-solide 4 cylinder petroleummotor. Vermogen aan de riemschijf 39PK; aan de trekhaak 31PK. Vier versnellingen vooruit, nl.: 4, 5.3, 7.2 en 17.3 km per uur. Bandenmaat achterwielen 13-28. Afmeting van de tractor: lengte 3.15 mtr; breedte 1,70 mtr; hoogte 1.85 mtr; gewicht 2450kg. Elektrische starter en elektrische verlichting zijn standaard uitvoering.

 

Service gegevens van de U en M (hebben dezelfde motor):

 

Techniek van model U:

 

De tractor is compact van samenstelling en toch gemakkelijk toegankelijk voor inspectie en bijstellen.

De constructie van het achterstuk van model U is zeer eenvoudig. Een breed en ruim platform, met voldoende plaatsruimte en een gemakkelijke zitplaats, voorzien van een zitkussen en rugleuning, dragen zeer veel bij om het gemak en comfort van de bestuurder te dienen. Zware, breede spatborden met zijwanden, die één geheel vormen met het platform en de voorwand, beschermen de bestuurder tegen stof en hitte van de motor. De handles en knoppen voor de bediening van de motor zijn gemakkelijk te hanteren en zeer overzichtelijk vanaf de zitplaats. Een zware trekhaak met groote radius voorizet in de behoefte aan een gemakkelijk aanhakingspunt voor landbouwwerktuigen.

Gemakkelijk te bedienen handles verlichten het werk van de bestuurder en maken het vrij eenvoudig met de tractor te manoeuvreeren, onder alle voorkomende omstandigheden. Het besturen geschiedt d.m.v. een stevig en niet gecompliceerd stuurmechanisme, dat onmiddelijk op de geringste beweging van het groote stuurwiel reageert. De versnelling, bestaande uit aparte, op de as verschuifbare tandwielen, met vier versnellingen vooruit, maakt het model "U" geschikt voor een uitgebreide toepassingsmogelijkheid. De vierde of hooge versnelling van 17,3km per uur, welke alleen gebruikt kan worden als de tractor uitgerust is met luchtbanden, verdubbelt de bruikbaarheid van de tractor en bespaart kostbare tijd uit. De combinatie van hooge snelheid en luchtbanden stelt de bezitters van een model "U" in staat om hun tractor te gebruiken voor tractie op het veld of op de weg. Bijvullen van brandstof en het geven van service kan geschieden in de schuur, hetgeen de noodzakelijkheid van olie- en brandstofvoorziening op het veld uitschakelt. De tractor kan iederen avond behoorlijk in de schuur opgeborgen worden, i.p.v. deze op het veld achter te laten, of kan tijdens de etensuren naar huis worden meegenomen.

Kenmerken model U:

* Model U 42 PK

* Licht in gewicht, gunstig voor bewegingssnelheden en een trekkracht welke slechts bij rupstractoren te vinden is. (bv. Kleigrond drieschaarploeg, trekt op 27cm diepte)

* Grote kracht riemschijf.

* Eenvoudige solide constructie, eenvoudig te bedienen, grote betrouwbaarheid.

 

Model U aan het werk:

In 1942 kocht T Talsma uit Friesland deze veeboerderij in de Beemster. Hij liet het land scheuren om er een akkerbouwbedrijf van te maken. Begin maart dat jaar wordt over de vorst begonnen met ploegen.

Om de bestuurder te beschermen tegen de kou, werd deze U voorizen van een profisorische maar doelmatige cabine.

Voor aandrijving van een dorsmachine was deze trekker ideaal.

Model U met een cultivator aan het werk.

 

Advertentie Model U:

   
PersianOrange.nl 2011 ©